Merhabalar! En güzel ekmek evde yapılan ekmektir diyerek sizinde evlerinizde el sürmeden kolayca yapabileceğiniz ATA SİYEZ UNLU ekmek tarifimizi denemenizi tavsiye ederiz :)
Malzemeler: ✅4 su bardağı ata siyez unu=Yarım kilo ata siyez unu (1 su bardağı un=125 gr)
✅2.5 su bardağı ılık su=Yarım litre su(1 su bardağı su =200 ml) ✅1 paket instant(kuru) maya(10 gr) ✅ 1 tatlı kaşığı tuz(15 gr)
Yapılışı:
3 su bardağı ata siyez unu,maya,tuz ve ılık su derin bir kaba alınarak spatula yardımı ile güzelce karıştırılır, homojen bir hamur elde edilir. Elde edilen hamurun üzerine streç film kapatılarak hamur 3 saat mayalanmaya bırakılır.
Not‼️ Mayalanma sürecinde ekmeğin gözenekli olması için hamur her yarım saatte bir spatula ile karıştırılır. Mayalanma sürecinin sonunda hamura 1 su bardağı ata siyez unu daha ilave edilir, tekrar homojen bir hamur elde edene kadar güzelce karıştırılır. Elde edilen hamur istenilen dar bir kalıba veya borcama dökülür. Kalıba dökülen hamurun üst kısmı, fırça ile su sürülerek hafifçe ıslatılır. Daha sonra isteğe bağlı olarak hamurun üzerine susam, çörek otu, çekirdek içi veya keten tohumu eklenebilir. Kalıptaki hamurun üzeri streç filmle kapatılır, 1 gece buzdolabında bekletilir. Pişirmeden önce hamur 1 saat oda sıcaklığında bekletilir. Hamur, yanında ısıya dayanıklı bir kapta su ile birlikte önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyulur ve 45-50 dakika pişirilir.
Afiyet olsun :)
Not:( Tarifimizdeki ölçüleri aynı oranda artırarak daha büyük kalıplarda da siyez ekmekleri yapabilirsiniz)